Рецензія на: Максим Яременко. Перед викликами уніфікації та дисциплінування: Київська православна митрополія у XVIII столітті. – Львів : Видавництво УКУ, 2017. – 272 с.

Автор(и)

  • Yurii Voloshyn Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18523/2617-3417.2018.94-99

Анотація

Головною дослідницькою проблемою чергової книжки Максима Яременка, виданої як четвертий том щойно започаткованої Українським католицьким університетом серії «Київське християнство», є інкорпорація Київської православної митрополії до складу новоствореної уніфікованої імперської синодальної Церкви. Як і в попередній своїй монографії, дослідник суттєво коригує усталені стереотипи, які сформувались в українській історіографії під впливом т. зв. «національної парадигми». У цьому випадку йдеться про доволі міцно вкорінене твердження, що після зміни у 1686 р. Київською митрополією свого підпорядкування з Константинополя на Москву церковне життя в Україні було перебудоване за московським зразком, а всі «національні» традиції знищені. Дослідник підважує це емпірично, шляхом ретельного дослідження внутрішнього життя церкви, а також пробуючи відповісти на питання, яке, як видається, до нього ще ніхто не ставив: наскільки успішними були процеси якісного перетворення української церкви на частину синодальної?

Біографія автора

Yurii Voloshyn, Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка

Доктор історичних наук, професор Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка

##submission.downloads##

Як цитувати

Voloshyn, Yurii. 2018. « – 272 с». Наукові записки НаУКМА. Історичні науки 1 (Грудень):94-99. https://doi.org/10.18523/2617-3417.2018.94-99.