Політизація та мілітаризація сфери дитячого дозвілля у радянській Україні 1929–1939 рр. - Hohokhiia, Nani (Наукові записки НаУКМА. Історичні науки, 2021)
У статті проаналізовано особливості процесу політизації та мілітаризації сфери дитячого дозвілля в радянській Україні 1929–1939 рр. Розкрито зміст трансформації традиційних та ство- рення нових форм дитячого дозвілля. Визначено ключові концепти ідеологічного обґрунтування не- обхідності максимально наповнити вільний час дитини політично-виховними практиками. Проана- лізовано еволюцію нової традиції клубного дозвілля та наповнення її політичним змістом. Реконструйовано форми політично-освітньої роботи з дітьми у вільний від навчання час. Надано характеристику методів залучення дітей до політичних кампаній радянської влади за допомогою наповнення дискурсу дитячого дозвілля політичною та мілітаристською риторикою. Досліджено механізми впровадження державного контролю над таким різновидом дитячого дозвілля, як читання, завдяки формуванню нової дитячої літератури та створенню системи пропаганди нових творів. Продемонстровано процес залучення дітей до культури нових більшовицьких свят і його зв’язок з основними завданнями влади у галузі виховання свідомих та відданих громадян. Висвітлено вплив політичної кон’юнктури на розвиток ігрової сфери дитячого дозвілля, підкреслено потуж- ність процесу її мілітаризації напередодні Другої світової війни.