Колекція вин у Підгорецькому замку: сорти та обіг (1874–1880) - Papa, Ivanna (Наукові записки НаУКМА. Історичні науки, 2022)
У статті введено в науковий обіг реєстр вин Підгорецького замку, укладений 1874 р. Це джерело містить інформацію про найменування сортів вин, кількість пляшок, обіг вин за період 1874–1880 рр., прізвища гостей, яких частували вином. Висунуто й обґрунтовано припущення, що автором реєстру був Антоній Кричинський, багатолітній управитель замку (1869–1890). Реєстр вин був призначений передусім для звіту бурґрабія перед власником замку – князем Євстахієм Санґушком і його довіреними особами. Однак це джерело дає змогу проаналізувати також динаміку повсякденного життя в Підгорецькому замку у цей період, відстежити візити приватних осіб, державних чиновників і публічні заходи. У реєстрі представлено здебільшого французькі й угорські вина. Кількість вин корелюється з їхньою вартістю, а частування певними сортами вин – із соціальним рівнем гостей замку або родинними чи приятельськими зв’язками з ними. Джерело підтверджує не лише гастрономічні, а й широкі культурні й соціальні функції споживання вина. Стаття, окрім публікації самого тексту джерела, є спробою висвітлити малодосліджену повсякденну історію Підгорецького замку.